expo

nieuwe reeks kasteel van gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek vroeg me om een reeks beelden te maken toen het leeg was na de restauratie, voordat alle museumstukken werden teruggeplaatst. Het was een genot om in het lege kasteel rond te dwalen, te genieten van de rust, stilte en het prachtige licht dat naar binnen viel. Soms voelde je zelfs de aanwezigheid van de markiezin, waardoor het nog meer een betoverende plek is.

Een aantal van deze foto's zijn nu te bewonderen in het kasteel, en je kunt ook een set kaarten aanschaffen met 10 van deze beelden.

Kasteel van Gaasbeek - Kasteelstraat 40 - 1750 Lennik (Gaasbeek) - www.kasteelvangaasbeek.be

met dank aan @tessthibaut &@isabellowyck@kasteelvangaasbeek

 • bqa4762koenbroos-1.jpg
 • 5645koenbroos.jpg
expo

Groepstentoonstelling ‘Het Uur Blauw’

Opening op zaterdag 18 mei van 14u tot 19u in Black Swan Gallery te Brugge.

Koen broos toont werk uit de series: 5, 7 “Finally lost”, 9 “The Baltic series”

 

 

24732koenbroos1.jpg

Serie 9 " The Baltic series" 72x110 cm, artprint, metal frame

 

De titel verwijst naar een specifiek uur van de dag, net voor zonsopkomst of net na zonondergang. De term ‘Het Uur Blauw’ wordt ook gebruikt om de tijd van relatieve onschuld en schoonheid in Parijs in de periode net voor WOI te duiden. Deze tijd was een hoogtepunt van culturele bloei, gekenmerkt door een bruisend artistiek leven, intellectuele uitwisselingen en sociale veranderingen. Het was een tijd waarin de Parijse samenleving florerend was, met opkomende kunststromingen zoals het impressionisme, het symbolisme en het fauvisme. Deze twee invalshoeken zijn in de tentoonstelling verweven tot een imaginaire David Lynch-geïnspireerde filmische beleving. We begeven ons in die schemerzone, waar we in elke ruimte in een scène worden binnen getrokken. Gaan we onze onschuld bewaren? Of verliezen we die onderweg? 

Curator Kristoff Tillieu  / Met Sema Bekirovic, Koen Broos, Lieven Decabooter, Matt de Groot, Giannina Urmeneta Ottiker, Bart Slangen, Daphne van de Velde, Jan Van Oost, Guy Vording en Jenny Ymker. 

De tentoonstelling loopt van 18 mei tot 16 juni 2024 / Te bezoeken zaterdag en zondag van 14u tot 18u of op afspraak

Wees welkom !

Black Swan Gallerry - Langerei 24 – 8000 Bruges – Belgium  

publications
generalelcdt7445koenbroos.jpg

Behind the scene boek Opera Ballet Vlaanderen,

het boek is er, wat een fijne trip was dit

“Dit boek geeft een beeld van Opera Ballet Vlaanderen anno 2024, in tekest en in beeld, en het werpt tegelijk een blik op de toekomst. Kom oog in oog met ons team te staan, neem een kijkje achter de schermen en ontdek de magie van onze artiesten en producties, nog voor ze op scène staan. Fotograaf Koen Broos liep een aantal maanden mee in de coulissen van OBV en legde de bedrijvigheid daar vast.”

 
het boek is te verkrijgen aan de ticket office van de opera huizen
 
fotografie koen broos / vormgeving britt helbig / druk stockmans art books / uitgever Opera Ballet Vlaanderen / samenstelling maarten boussery ,ilse degryse & wim van bree / vertalingen catherine grady
 

zie het boek in video  https://vimeo.com/894114771

 

 • boek-opera.jpg
 • bwu5736koenbroos.jpg
 • bwu5738koenbroos-1.jpg
 • bwu5727koenbroos-1.jpg
expo

"Schenkers" portret expo te Red Star Line museum, Antwerpen

 

Red star line museum Antwerpen, bestaat 10 jaar en vroeg me om 10 “Schenkers” te portretteren in hun natuurlijke habitat. Meestal verdwijnen de schenkers achter de objecten/verhalen die ze aan het museum hebben gegeven. Met deze 10 portretten willen ze iedereen bedanken die iets bijgedragen heeft en zo het museum maakt tot wat het is. Van verwoede verzamelaars tot bezoekers die een toevallige vondst op zolder meebrachten. Maar ook mensen die hun persoonlijke verhaal met ons hebben gedeeld en tot op de dag van vandaag met ons samenwerken.
 
De expo is gemaakt met de curatoren van het museum en de scenografie van atelier louwaard baeten.
 
gratis expo in de Loods van het museum, van 23 september 2023 t/m 1 april 2024
RED STAR LINE MUSEUM, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen, Open van di tot zo 10 - 17 u.
 
 
 
bwy2067koenbroos.jpg
expo

solo expo The Baltic series / serie 9


Opening op 29 september 2023 om 19u, in cultuurcentrum de factory te Zaventem


Wees welkom!

bqw8586koenbroos-1-1.jpg

Voor The Baltic Series / Serie 9 reisde Koen Broos naar Estland, Litouwen & Letland op zoek naar verbeelde indrukken. Het is een reeks die op zoek gaat naar het verhaal voorbij het narratieve.
 
“Het is er Koen Broos om te doen dat we de wereld te zien krijgen zoals ze is wanneer we niet kijken; wanneer we onze wimpers voor onze pupillen plooien en door een smalle spelonk de buitenwereld kneden zonder er aan te komen. Dat we Platogewijs wegkijken en daardoor beter zien; beter denken te zien of beter willen zien wat we verlangen. Dat onze schuine ooghoeken en ons aangedampt oogvlies ons meer zal vertellen dan een hogeresolutiescan van de wereld in microscopische pixels.  Dat we mogen vermoeden wat er is, er net geweest is of nog zit aan te komen. Dat je nooit zeker weet wat je voor je hebt voor je het hebt ont-zien. Zo twijfelt de Estse dichter Jaan Kaplinksi ook over wat nu oost en west is, waar hij zich nu weer bevindt, in deze seconde of in gindse kamer, en welke pixels en schaduwen iets van een grens of een enclave suggereren.” Gerry de mol 2022
 
Sinds de val van de Berlijnse muur en de omwenteling in 1991 is er in die landen een enorme transitie bezig. Het rijke patrimonium dat de oude geschiedenis laat zien is nog steeds aanwezig maar tegelijkertijd zijn de huidige spanningen met buurland Rusland prominent in de samenleving aanwezig. Broos gaat op zoek naar waar de grenzen liggen. Kan hij met zijn beelden de spanning tussen het verleden en de nieuwe wereld weergeven? Kan je iets fotograferen dat je niet letterlijk ziet? Kan je het voelen? Hij vraagt aan de kijker om zich over te geven en in zijn beelden te springen.
 
 
Opening foto-expo op vrijdag 29 september om 19u, in aanwezigheid van de koen broos.
Graag Reserveren via: https://www.ccdefactorij.be/nl/programma/the-baltic-series-serie-9/6065/
 
Cultuurcentrum De Factorij, Willem Lambertstraat 10, 1930 Zaventem
de expo is te bezoeken van vrijdag  29 september  Tot en met zaterdag 23 december 2023
openingsuren: maandag t.e.m. vrijdag: 10u tot 17u woensdag: 10u tot 18u zaterdag: 12u tot 18u
 

 • bbh4225koenbroos.jpg
 • 24732koenbroos1.jpg
 • 21784koenbroos.jpg
publications

Beluister De Liefhebber met Koen Broos

op 10 december 2022 was ik op radio Klara te beluisteren in de liefhebber

een programma van Katelijne Boon, ze duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

een twee uur durend gesprek over mijn muzikale ontmoetingen door mijn leven met fotografie
op de site van klara staan er een aantal filmpjes en extra uitleg over wat er in het programma werd vernoemd 
 
 
tevens kan je op spotify ook de volledige muzieklijst beluisteren 

 

 

schermafbeelding-2023-07-19-om-185546.png
publications
 • bo11595koenbroos.jpg
 • brs8153koenbroos.jpg
de bundel is er! 
 
‘Voor mij alleen’ van Johanna Pas, Lies Colman en Koen Broos is bij Poëziecentrum.
 
Op maandag 30 januari presenteren pianiste Lies Colman, kunstenaar Koen Broos en dichter Johanna Pas hun nieuwe bundel in de Witte Zaal concservatorium in de Singel in Antwerpen. Je kan deze avond gratis bijwonen. Reserveer je plaatsen via deze link: https://forms.gle/QRSHvfRLAMjntmsh6.
 
Programma
Deuren: 19u30
Start: 20u
deSingel - Witte Zaal: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Introductie door Poëziecentrum
Interview door Gaea Schoeters
Voorstelling met beeld, poëzie en muziek
Over de bundel
De Belgische Guillaume Lekeu was nauwelijks vierentwintig toen zijn veelbelovende carrière als componist abrupt werd afgebroken door een bizarre dood. In zijn korte leven exploreerde hij de hoogromantische schrijfstijl vanuit een introvert, bijna egocentrisch perspectief – getuige het scriptum ‘Pour moi seul’ (Voor mij alleen) op één van zijn handschriften. Daarin laveerde hij tussen uitbundigheid, melancholie en nauwelijks verholen zwaarmoedigheid.
Lies Colman, Koen Broos en Johanna Pas doken in hun eigen verleden als zoekend kunstenaar, en legden de partituren als blauwdruk op hun eigen werk. Het resultaat werd een collectie waarin ingetogen beschouwingen over leven en niet-leven, extase en melancholie, doorheen muziek, poëzie en fotografie aan elkaar worden geregen. Luisterend naar de muziekuitvoering van Lies Colman en Elise Caluwaerts word je meegezogen in het universum van de makers – een boek voor iedereen alleen.
 
Lies Colman (1978) is pianiste, performer en onderzoeker. Ze legt connecties tussen het onbekende en het bekende, het traditionele en het innovatieve, realiteit en verbeelding. Hiervoor werkt ze samen met artiesten van uiteenlopende kunstvormen, op zoek naar verrassende kruisbestuivingen en beklijvende kunstwerken.
 
Koen Broos (1972) exposeert autonoom werk dat hij verzamelt in genummerde reeksen. Van meet af aan specialiseerde hij zich in schrijversportretten en theaterfotografie en bepaalde hij mee de identiteit van culturele instellingen en andere.
 
Johanna Pas (1969) is dichter, literair vertaler en boekverkoper. Ze vertaalde onder meer werk van Kae Tempest en Emma Donoghue. Haar gedichten verschenen in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en ze publiceerde drie poëtische novellen: Alleen met jou, Soms gaan bomen staande dood en De rug van een hand. Samen met Lies Colman was ze te zien in de Dead Ladies Show #6
 
 
Publicatiejaar: 2023
Prijs: € 23,00
Pagina's: 56
Paperback
Afmetingen: 16 X 24 CM
ISBN 978–90-5655–450-7
 
Bestel het boek via de webshop van Poëziecentrum: https://shop.poeziecentrum.be/.../9789056.../voor-mij-alleen
expo

Serie 9 / EAST ENDERS  

Expo opening 27 november 2022 om 15u in cultuurcentrum Hasselt  

Voor EAST ENDERS reisde ik naar Estland, Litouwen & Letland op zoek naar verbeelde indrukken. Tijdens deze expo presenteren ze dit nieuwe werk voor het eerst. Het is een reeks die op zoek is naar het verhaal voorbij het narratieve.

 

“Het is er Koen Broos om te doen dat we de wereld te zien krijgen zoals ze is wanneer we niet kijken; wanneer we onze wimpers voor onze pupillen plooien en door een smalle spelonk de buitenwereld kneden zonder er aan te komen. Dat we Platogewijs wegkijken en daardoor beter zien; beter denken te zien of beter willen zien wat we verlangen. Dat onze schuine ooghoeken en ons aangedampt oogvlies ons meer zal vertellen dan een hogeresolutiescan van de wereld in microscopische pixels.  Dat we mogen vermoeden wat er is, er net geweest is of nog zit aan te komen. Dat je nooit zeker weet wat je voor je hebt voor je het hebt ont-zien. Zo twijfelt de Estse dichter Jaan Kaplinksi ook over wat nu oost en west is, waar hij zich nu weer bevindt, in deze seconde of in gindse kamer, en welke pixels en schaduwen iets van een grens of een enclave suggereren.”

Gerry de mol 2022

 

 

 • 21784koenbroos.jpg
 • 2355koenbroos-1.jpg

 

EAST ENDERS vertaalt de themata van transitie en beeldvorming naar het zogenaamde Oost-Europa. Of moeten we het houden op het voormalige Oost-Europa, aan gezien er maar één Europa is? 

Historisch zouden we kunnen stellen dat Oost-Europa verdwenen is onder de stenen van de Berlijnse muur. Eén nacht letterlijk hamer en beitel en Oost en West waren non-utilitaire begrippen geworden. Of, het leek toch zo. Een decennium lang werden de cultureel-historische verschillen met graagte opgenomen in de Europese expansie en leek er weinig aanstoot. Integendeel, tijdens het eerste decennium van de 21ste eeuw werd de Europese interne evolutie compleet overschaduwd door mondiale terreur en oorlog. Vanaf 2010, met de financiële crisis, werd de blik weer binnen Europa gericht, maar toen bleek het schisma niet langer oostwest georiënteerd te zijn, maar noord-zuid. De Griekse financiële crisis, de nijpende Italiaanse crisis en in de slipstream argwaan tegen Portugal en Spanje zetten de breuk op scherp: het strenge noorden tegenover het zuiden, gebied van verpaupering, fraude en verkwisting. Maar een oud litteken blijft een litteken. Al vrij vlug kwamen in de periode 2010-2020 de oost-west issues weer boven: Hongarije, Polen, Slovakije, Wit-Rusland en nu, als trieste climax, Oekraïne.

 

EAST ENDERS gaat dus over TRANSITIE en over het vastgeklikte beeld. 

 

Expo East enders,

samen met Sébastien Cuvelier, Lieven Gouwy, Annika Haas & Koen Broos

Van 27 november 2022 tot 1 april 2023

 

Wees welkom op de opening opening zo 27 nov 2022 om 15 u,

nadien di t/m za van 13 tot 17 u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, B-3500 Hasselt

 

 • 1592koenbroos.jpg
 • 36509koenbroos.jpg
expo

“Wat ons aan vracht door de haven gebracht wordt, verspreidt zich in de stad, in onze levens en op onze huid.”

In 2021 maakte Koen Broos op vraag van het MAS en scenograaf Koen Bovée en dramaturg Gerry de Mol een reeks foto’s en een filminstallatie voor de nieuwe permanente expositie ‘VRACHT. Over de haven, mensen en goederen’. Zijn filminstallatie ‘Dragers’ maakt een essentieel deel uit van de tentoonstelling. ‘VRACHT’ opent op 11 december en zal tien (!) jaar te zien zijn.

De expo neemt de bezoeker mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel. De beelden en film van Koen Broos volgen losjes de thema’s van de tentoonstelling. Ze tonen stad (en haven) in beweging, steeds bij zonsop- of ondergang, zodat ze telkens lijkt in te slapen of net te ontwaken.
De filminstallatie ‘Dragers’ is een samenspel van kleur, licht, schaduw en een tijdloze, afgemeten beweging dat de hele tentoonstellingsruimte eenvormig doet aanvoelen. Ze dompelen de bezoeker onder in het menselijke, emotionele en tactiele aspect van de vervoerde goederen.

De onscherpte die steeds in het werk van Koen aanwezig is, laat licht op een heel andere manier vallen; het maakt de dingen tijdlozer, niet onbelangrijk in een expo die tien jaar te zien is. De suggestieve kracht die zijn stilstaande beelden kenmerkt, krijgen hier de kans om hun verleidingsdans te rekken in de tijd, zonder aan mysterie in te boeten.

Dragers
‘Dragers’, te zien in het midden van de grote zaal, bestaat uit zes projectieschermen van ruim drie meter hoog. Voor de realisatie werkte Koen onder andere samen met dansers die met zachte, vloeiende bewegingen een rustige dynamiek creëren. Ze gaan op tactiele wijze om met de verschillende soorten vracht - graan, pigment, tabak, hout - die ze ‘overdragen’.

De installatie maakt zodoende de menselijkheid van de vracht intuïtief voelbaar. Zonder mensen is er immers geen vracht, geen scheepvaart, geen haven, geen stad. ‘Dragers’ zet het aardse, de kracht van de mens en zijn kwetsbaarheid tegenover het grootse van zo’n haven vol vrachten.

Voor de creatie en de montage van het filmluik werkte Koen Broos -opnieuw- samen met Linde Raedschelders en voor kostuumadvies & creatie met Joëlle Meerbergen.

meer te bekijken via https://www.koenbroos.be/nl/werk/mas-dragers

3bstillkoenbroos.jpg

De expo is open vanaf 11 december 2021 en zal tien jaar te zien zijn.

MAS / museum aan de stroom  / Hanzestedenplaats 1 / 2000 Antwerp / www.mas.be

projecten

Ophelia is een intieme filminstallatie.

 
Twaalf meisjes. Ze weten nog niet veel over de liefde. Maar één ding staat vast: gek worden van liefde en eindigen in een vijver vol bloemen, zoals Shakespeares Ophelia, dat willen ze niet. Er moeten andere manieren zijn om de liefde te bezweren, het verlangen te koesteren en het verdriet te verzorgen.
 
het afgelopen jaar werkte ik met Inne Goris, Stef Stessel, Linde Raedschelders, Thomas Smetryns, lotte boonstra, wouter snoei, Dounia Mahammed ( en vele andere ) aan deze intieme filminstallatie.
 
Voor deze installatie was ik de DOP en deed het filmlicht, tevens mee de bewerking van theater script naar filmscript, met deze heerlijke ploeg.
 
kom kijken!
 
eerst een speelreeks in antwerpen vanaf 29 september en dan vanaf 29 oktober te gent!
vanaf vandaag 15 aug kan je tickets boeken!
 
 
 
1400x620ophelia9463koenbroos.jpg
publications

MILLENIUM IMAGES

Millenium Images 
beeldbank te londen, biedt vanaf oktober 2020 een deel van mijn illustratieve werken aan voor publicaties 

Millennium operates in the field of contemporary photography.

https://www.milim.com/

 

millenium.jpg
expo

EXPO Finally Lost / koen broos 

vanaf woensdag 19 augustus 2020 > zo 30 augustus 2020

 

  “Het loslaten van wat je al weet en kent. Anders kijken en niet weten waar je uitkomt”

Deze reeks is anders.
Deze reeks is een logisch vervolg.
Een zoektocht naar complexere beelden, naar meer lagen
Monochroom bij een eerste blik. Klassiek als eerste indruk. Een sterk coloriet. Licht doet de beelden vibreren.
Een donker licht.
Ik hou ervan te laten zien dat dingen niet eenduidig zijn. Beelden hebben nuances, ook al zijn ze radicaal. Ze nemen je vast en zuigen je naar binnen. Finally lost! 
Het loslaten van wat je al weet en kent. Anders kijken en niet weten waar je uitkomt.
 

"Het echte onderwerp is licht. Hoe donkerder de foto’s, hoe duidelijker dat wordt. De duisternis maant tot stilte, tot concentratie. Datgene wat nog te ontwaren is, is dat enkel bij de gratie van glans en reflectie veroorzaakt door een streling van het licht. Het licht, dat op haar beurt enkel kan schitteren door de aanwezigheid van banale dingen die op hun beurt een beetje van haar schoonheid en kracht mogen lenen. Een mystiek evenwicht waarvan Koen Broos de onontkoombare getuige is.  “ ,Lise Lotte ten Voorde, november 2018 

koen broos toont werk uit zijn autonome genummerde reeksen 6 isola comacina, 7 finnaly lost & de nieuwe reeks 8 my drawings

 

cultuurcentrum brasschaat, De zomer van Brasschaat, 

locatie: sint jozefkapel, Augustijnslei 76, 2930 Brasschaat
Woensdag - zondag van 14:00 tot 18:00
gratis toegang 
 

https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/de-zomer-van-brasschaat/2419763a-0421-4c8b-955d-c1ef48abb131

brasschaat0866koenbroos1.jpg
publications

Schetsen van iets nieuws

onder de noemer "slowmotion" publiceert de krant de tijd mijn verse reeks serie 8 / my drawings

‘Ik heb het nog meegemaakt in mijn leven, dat ik plots en ongevraagd tijd kreeg. Het maakt onzeker, weet ik. En het doet mijn geloof in eigen kunnen wankelen. Maar ik heb ook geleerd om net dan dingen te doen die ik anders niet doe, om mezelf ruimte te geven en te verruimen.’

‘In ‘normale’ tijden is er tussen de opdrachten door altijd wel een reeks of een expo die mijn aandacht opeist. Toen corona onze levens vertraagde, vond ik de rust die nodig is om met een andere blik door mijn archief van persoonlijk werk te gaan. Ik was benieuwd wat ik zou tegenkomen. Tijdens het fotograferen maak je soms zonder het te beseffen schetsen van iets nieuws. Zou ik nu zien wat ik destijds nog niet zag?’

‘De zoektocht leidde me naar complexe composities die toch naturel blijven aanvoelen. Naar meer licht ook. Ik selecteerde en selecteerde, legde beelden open in mijn atelier. En plots zag ik een verhaal dat vandaag betekenisvol voor me is. Toen we weer uit ons kot mochten, ben ik gaan wandelen om te zien of ik dat verhaal kon aanvullen met nieuwe beelden. ’Serie 8, My Drawings’ is het resultaat.’

woensdag 8 july in de tijd

je kan heel de reeks zien via : https://www.koenbroos.be/nl/werk/acht--my-drawings

https://www.tijd.be/cultuur/fotografie/slowmotion-schetsen-van-iets-nieuws/10237965.html

kkbz.jpg
projecten

film portret koen broos

hierbij het film portret dat Jochen & jens zijn komen filmen voor tendens tv

"The last portrait we made before Corona locked us in was of photographer Koen Broos.
His house resembles his photographs and vice versa.
Reflections all around.
Made perfect by architect Sarah Poot
@sarahpoot @koenbroos.be @marsmann9040 #belgianarchitecture @pootarchitectuur #tendenswonen #tendenstv
film by Jochen Decostere & Jens Van Ysacker"

schermafbeelding-2020-04-20-om-115201.png
projecten

maart 2020 / vergrotingen

 

Plots is het maart 2020,
We zitten bijna allemaal vast in onze huizen en wachten tot het virus zijn tijd heeft gehad.
We kijken rond in onze huizen, en dromen van verdere maanden.
 
Zelf ben ik nu ook thuis, 
en dat bracht me op een idee.
De foto's die ik toonde op mijn recente tentoonstellingen staan hier in mijn atelier.
Ik bied ze aan een speciale prijs te koop aan,
zodat ze misschien wel in jouw huis hun verhaal kunnen vertellen.


Praktisch:
Deze vergrotingen kunnen direct geleverd worden.
Alle beelden worden geprint op een gelimiteerde editieoplage van 5 exemplaren.
Van elk beeld is er momenteel 1 exemplaar beschikbaar.

Stuur me een mail, wanneer je geïnteresseerd bent,
en ik bezorg je een prijslijst van de werken
.

p.s.
Op mijn website kan je nog andere werken vinden.
www.koenbroos.be

Stay at home, stay safe!
 
Kijk gerust even mee,
Geniet van de rust
 
Koen

 

 • b2946koenbroos.jpg
 • baa2440koenbroos.jpg
 • baa3107koenbroos.jpg
3br61698koenbroos.jpg
projecten
0708fb-4x3matsek0504.jpg

fotografie op vraag van opera garnier Paris, FR

Op vraag van opera garnier parijs,
heb ik een beeld/affiche gemaakt voor de voorstelling van mats ek,
dit beeld heeft in het straatbeeld van parijs gehangen mei 2019.
Onder andere in de metro parijs, ronde zuilen in de stad, en aan de gevels van de opera.

Op het beeld staat principal danser amandine albisson
Choreography door mats ek

Tekst over het stuk: "Major 20th century choreographer Mats Ek returns to the Paris Opera with two eagerly awaited new creations, Boléro set to Maurice Ravel’s mythical score and Another Place conceived on Franz Liszt’s Sonata in B minor. A man of the theatre, Mats Ek views society and the world with a sharp gaze, resulting in writing that is precise, uncompromising and sometimes disturbing. The generous, ample movements of his choreography disrupt the codes of classical vocabulary and offer a unique experience, as much for the performers as for the public."

fotografie en licht koen broos
art direction lise bruyneel

 

internet-mats-ek.jpg
projecten

theater installatie HUIS

gaat terug op tournee, kom nu kijken naar de voorstelling die ik met stef stessels en inne goris maakte in seizoen 2017-2018

Huis is een installatie-voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar, geen traditionele theatervoorstelling dus, maar een groot huis op scène waar je als bezoeker zelf op eigen tempo kan doorwandelen. Je krijgt bij het binnengaan een koptelefoon waarin een verhaal te horen is. Dat verhaal duurt 50 minuten. Kinderen horen de gedachten van de moeder, volwassenen de stem van het kind. Samen krijgen ze het volledige verhaal te horen. Ook leerkrachten krijgen het kind te horen. 

Op het digitaal platform Huis.spot van hetpaleis vind je prikkelend spel- en achtergrondmateriaal over de voorstelling. 

inne goris maakte samen met koen broos en stef stessel deze voorstelling, Laura Broekhuysen schreef de teks, wouter snoei componeerde de muziek,  in een productie van LOD muziektheater & hetpaleis en coproductie van silbersee

info en tickets http://www.lod.be/nl/producties/huis1?fbclid=IwAR1DP8j1oIjMubdyQUsBtAKgeQbZD8GV9aZHM-T3ESWFQlIdL2-5HDp42oM

 

 

 • huis7030koenbroos.jpg
 • bbl9426koenbroos.jpg
 • bbl9436koenbroos.jpg
projecten

outlandish
de nieuwe concert film van graindelavoix
gaat nu in premiere in het barok jaar antwerpen
tussen 6-8 juli in carolus borromeuskerk antwerpen

 

voor deze film heb ik het camerawerk en licht (DOP) gedaan
en film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans.
Met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier.
Live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.)
Live geluid, licht- en beeldtechniek: Alexanre Fostier, Koen Broos en Pieter Quasters.
Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne.

wees welkom

trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ewbZq7G7wGs
tickets

https://www.visitantwerpen.be/nl/barok/outlandish

 • 1322123810388653661506728820385917240381429o.jpg
 • outlandish.jpg
expo

EXPO " finally lost / serie 7"

  vr 11 okt 2019 > zo 17 nov 2019

 

  “Het loslaten van wat je al weet en kent. Anders kijken en niet weten waar je uitkomt”

Deze reeks is anders.
Deze reeks is een logisch vervolg.
Een zoektocht naar complexere beelden, naar meer lagen
Monochroom bij een eerste blik. Klassiek als eerste indruk. Een sterk coloriet dringt door. Licht doet de beelden vibreren.
Een donker licht.
Ik hou ervan te laten zien dat dingen niet eenduidig zijn. Beelden hebben nuances, ook al zijn ze radicaal. Ze nemen je vast en zuigen je naar binnen. Finally lost! 
Het loslaten van wat je al weet en kent. Anders kijken en niet weten waar je uitkomt.

 

Koen Broos (1972) is dit seizoen huisfotograaf van De Spil. In Ter Posterie in Roeselare toont hij zijn nieuwe reeks ‘finally lost / serie 7’.

Een selectie foto’s die hij maakte op zijn vele zoektochten in binnen- en buitenland. Het echte onderwerp is licht. Hoe donkerder de foto’s, hoe duidelijker dat wordt. Koen Broos laat niet zien wat je al zo vaak ziet, maar gaat op zoek naar waar de spanning zit. Zijn camera dwingt hem om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Net als de kijker zoekt de kunstenaar naar houvast.  

 

Ter Posterie wordt een ruimte waar je de innerlijke wereld van Koen Broos kan toetsen aan eigen gedachten en emoties. Een expo als een reis in het onderbewuste.  Het hele seizoen lang worden ook beelden op een groot billboard buiten aan De Spil geafficheerd. Deze andere reeks beelden zijn door Koen Broos specifiek voor - en in - De Spil gemaakt. Elke maand verschijnt een nieuw beeld. 

https://www.despil.be/koenbroos

 

wees welkom:

// opening do 10 okt om 20u ter posterie , Ooststraat 35, 8800 Roeselare  //

011101bp24105koenbroos2.jpg
koen-broos-expo.jpg
projecten

"verliefd op winterlicht"

interview in weekend knack 26 oktober 2016, door elke lahouse

img7089.jpg
projecten

Residentie isola comacina

vanaf de week van 27 juni ben ik in residentie op het wondermooie isola comacina in Italie
door de steun van de vlaamse gemeenschap kunsten en erfgoed

een klein onderzoek naar het licht
licht wat al lang een zoektocht is in al mijn beeld / fotografie

meer info:
http://www.isola-comacina.it/…/houses-for-artists-in-ratio…/

hierbij een film over de plek
https://www.youtube.com/watch…

foto-comacina.jpg
publications

het onontkoombare in het werk van koen broos

Lise Lotte ten Voorde schreef in  november 2018 een nieuwe tekst over het werk van koen broos

Wat volgt is een tekst die het samenspel tussen vraag, handreiking en onthulling, tussen radicaliteit, esthetiek en licht verbindt in drie bedrijven.

"Het echte onderwerp is licht. Hoe donkerder de foto’s, hoe duidelijker dat wordt. De duisternis maant tot stilte, tot concentratie. Datgene wat nog te ontwaren is, is dat enkel bij de gratie van glans en reflectie veroorzaakt door een streling van het licht. Het licht, dat op haar beurt enkel kan schitteren door de aanwezigheid van banale dingen die op hun beurt een beetje van haar schoonheid en kracht mogen lenen. Een mystiek evenwicht waarvan Koen Broos de onontkoombare getuige is.  "

 

projecten

outlandish // concert film graindelavoix en Björn Schmelzer

DOP koen broos

First part of shooting OUTLANDISH, our ciné-concert project, based on Thomas More's Utopia, ended and we survived the stormy atlantic ocean...!!
Here already two images of the film, more to come!

graindelavoix/ DIR. björn schmelzer / DOP koen broos / marius/ manuelle/margarida/ bram/nuno/willem/

/ www.graindelavoix.be

 • 1322757210388655094839912417956034693247602o.jpg
 • 1322123810388653661506728820385917240381429o.jpg
publications

The Trouble with Wagner

een nieuw boek uit in de US


writer : Michael P. Steinberg, director guy cassiers voor de scale milaan en opera berlijn ,
met fotografie van koen broos


"In this unique and hybrid book, cultural and music historian Michael P. Steinberg combines a close
analysis of Wagnerian music drama with a personal account of his work as a dramaturg on the
bicentennial production of The Ring of the Nibelung for the Teatro alla Scala Milan and the Berlin
State Opera. Steinberg shows how Wagner uses the power of a modern mythology to heighten music’s
claims to knowledge, thereby fusing not only art and politics, but truth and lies as well. Rather
than attempting to separate value and violence, or “the good from the bad,” as much Wagner
scholarship as well as popular writing have tended to do, Steinberg proposes that we confront this
paradox and look to the capacity of the stage to explore its depths and implications.

Drawing on decades of engagement with Wagner and of experience teaching opera across disciplines,

The Trouble with Wagner is packed with novel insights for experts and interested readers alike."


order the book
https://press.uchicago.edu/…/books/book/c…/T/bo31043646.html

 

img5986-2-1.JPG
expo

AntwerpPhoto: een nieuwe fotobiënnale

Herbeluister hier het gesprek in Pompidou dat ik daarstraks had met nicky aerts waar Maroesjka Lavigne & ik vertelde over antwerp photo dat dit weekend open gaat

wees welkom


In Het Loodswezen in Antwerpen loopt de eerste editie van AntwerpPhoto, een nieuwe fotobiënnale. Op de tentoonstelling Iconobelge is werk van 30 Belgische fotografen samengebracht, waaronder dat van Koen Broos en Maroesjka Lavigne.

herbeluister via link hieronder

https://klara.be/antwerpphoto-een-nieuwe-fotobiennale

expo

Expo Iconobelge / AntwerpPhoto

AntwerpPhoto loopt van 24 juni tot en met 30 september in het Loodswezen in Antwerpen

Koen broos is mee opgenomen in de expo iconobelge , met werk uit zijn reeks 6 & reeks 4. De expo toont werk van meer dan 30 Belgische fotografen, gecureerd door Kaat Celis. De fotografen tonen hun werk voor het eerst samen, en selecteerden vanuit portfolio op basis van de iconische waarde van het beeld. Fotografen zijn samengebracht vanuit heel belgie.  
 
Met Dirk Braeckman, Koen Broos, Frederik Buyckx, Katrien De Blauwer, Charlie De Keersmaecker, Carl De Keyzer, Sanne De Wilde, Bieke Depoorter, Tim Dirven, Filip Dujardin, Lara Gasparotto, Cédric Gerbehaye, Brigitte Grignet, Harry Gruyaert, Tine Guns, Nick Hannes, Gert Jochems, Lionel Jusseret, Marie-Jo Lafontaine, Maroesjka Lavigne, Sandrine Lopez, Bruno V. Roels, Jacques Sonck, Thomas Sweertvaegher, Bjorn Tagemöse, Stefaan Temmerman, Gaël Turine, Tomas Van Houtryve, Sébastien Van Malleghem, Thomas Vandenberghe, Stephan Vanfleteren, Sybren Vanoverberghe, Eva Vermandel en John Vink.  
 
De eerste editie van AntwerpPhoto loopt van 24 juni tot en met 30 september in het Loodswezen in Antwerpen De exposities zijn geopend van woensdag tot zondag van 10u tot 17u.  
Tevens op deze antwerp photo te zien: vier exposities: de laureaten van de Prix Carmignac, werk van fotograaf Michael Wolf en het werk van Anton Corbijn 1-2-3-4 

5b2946koenbroos.jpg
expo

EXPO PHOTO FRICTION

CC mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

zaterdag 27 januari 2018 - zondag 15 april 2018 - 13:00, Openingsuren: donderdag tot zondag | 13:00 - 18:00

Fotografie wordt in de regel omschreven als een referentieel medium, afbeeldend wat was, wat er zich afspeelde.  Slechts zelden verwijst men naar de fotografie als een verbeeldingsvol of verhalend genre. Nochtans spelen heel wat hedendaagse fotografen met denkbeelden en technieken die men gewoonlijk associeert met fictie. De voorbije decennia vinden we legio voorbeelden van een bewust geconstrueerde en geënsceneerde fotografie, en niet alleen binnen de beeldende kunst. Ook in eigen land vinden we recent fotografen die enigmatische foto’s nemen die ruimte laten voor mogelijke fantasierijke speculaties van de waarnemer zelf. Deze tentoonstelling wil de vraag stellen of en waarom er een discrepantie zou moeten bestaan tussen fictieve en feitelijke aspecten van de fotografie.

Met o.a. Koen Broos, Katrien De Blauwer, Filip Dujardin, Tine Guns, Pieter Huybrechts, Charlotte Lybeer, Ives Maes, Michèle Matyn, Jo Op de Beeck, Max Pinckers, Veronika Pot, Nicolas Provost, Bruno V.Roels, Arno Roncada en Lieven Segers.

http://www.cultuurcentrummechelen.be/tentoonstellingen/2017-2018/photo-friction

catalogus expo

http://www.cultuurcentrummechelen.be/cultuur/over-cultuurcentrum/publicaties/photo-friction

5b2946koenbroos.jpg
expo

 

nieuwe reeks beelden koen broos reeks 6 / isola comacinate zien op Tentoonstelling• Inspiratie: Landschap 

 In de zomer van 2016 maakte ik tijdens mijn residentie op het verbluffende Italiaanse eiland Comacina, een nieuwe reeks foto’s. Drie weken lang legde ik me toe op lichtspelingen en isolement. Nu is het tijd om het resultaat REEKS 6//ISOLA COMACINA met jullie te delen.  

Het Emile Van Dorenmuseum maakt in het museum een tentoonstelling rond het werk van Armand Maclot, één van de bekendste schilders uit de Genkse kunstenaarskolonie. Samen met het museum kijken wij in de galerie van C-mine cultuurcentrum naar hedendaagse kunstenaars die het landschap als inspiratie nemen en tonen hun werk in een grote tentoonstelling.   

Met werk van Koen Broos, Hatem El Imam, Stefan Peters, Jonas Van Steenkiste, Charlotte Peys, Pieter Geenen, Kristof Vrancken, Aïlien Reyns en Marius Packbier (Tripot). 

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken van 20 november 2017 tot en met 14 januari 2018, van 10 tot 18 uur. Gesloten op 24, 25 december 2017 en 1, 2 januari 2018.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het residentieprogramma van het Emile Van Dorenmuseum, met Schunck Heerlen, Neuer Aachener Kunstverein, Provincie Limburg en Moussem Nomadic Art Center.

isola comacina is 1 van de drie residentie plekken van de vlaamse gemeenschap / kunsten en erfgoed 

WWW.EMILEVANDORENMUSEUM.BE WWW.C-MINECULTUURCENTRUM.BE  

5b2946koenbroos.jpg
publications

Op 7 oktober opent in Maldegem de tentoonstelling Spiegelingen, een project waarbij zes topfotografen aan de slag gaan met het werk van Patrick De Spiegelaere. Walter De Mulder, Koen Broos, Filip Claus, Dieter Telemans, Sammy Baloji en Pauline Niks spiegelen elk twee van hun werken met twee beelden van Patrick De Spiegelaere.

Een editie van 24 werken van 7 topfotografen:
Tegenover12 foto’s van Patrick De Spiegelaere spiegelen 6 topfotografen elk twee eigen werken.
 
Uitgegeven in kunstdruk op A3 formaat
In de bijzondere map vind je ook het boekje Ik heb nog een beeld in je hoofd over beeldvorming door Gerry De Mol en
een DVD met de documentaire Onder Fotografen van Walter De Mulder over Patrick de Spiegelaer

http://f-pds.be/7-oktober-opening-spiegelingen-in-maldegem/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

patrickmap-768x543.jpg
expo

INBETWEEN expo januari -maart 2018 CC mechelen / belgium

met o.a. koen broos, filip dujardin, tine guns, charlotte lybeer, jo op de beeck, max pinckers, veronika pot, arno roncada & lieve segers.
schermafbeelding-2017-06-02-om-120157.png
publications
 • bro0360-koen-broos.jpg
 • bro0362-koen-broos-1.jpg
 • bro0366-koen-broos-1.jpg
 • bro0369-koen-broos.jpg
 • bro0378-koen-broos.jpg
 • bro0382-koen-broos.jpg
serie 3 cahier koen broos
reeks theater interpretatie van inne goris
gedrukt op opakel 60 gr
design oeyenenwinter.be
druk guido maes

te bestellen via mail@koenbroos.be
 
 • bro0384-koen-broos-1.jpg
 • bro0370-koen-broos-1.jpg
expo
news1.jpg

Koen Broos/5

reeks 5

9 mei tot en met 27 september 2015
zaterdag, zon- en feestdagen: 14 tot 17 uur

ELIM, Jagersdreef 100, B-2950 Kapellen

ELIMART is een initiatief van
ELIM,centrum voor psychotherapie
info over ELIMART op www.elim.be

Lees hier 'De Schaduwkunstenaar' over het werk van Koen Broos, door Harold Polis.

expo

Nature Unfinished #02

met werk uit reeks 4 / koen broos


samen met werk van Sarah-ann Cousein, Gerda Steegmans & Mathias Casaer

te WorkPlace vzw ruimte voor hedendaage kunst
Schuttershofstraat 45, 2000 Antwerpen

15/03/2015 tot 26/04/2015
open op zaterdag en zondag van 14u tot 18u

Serie 9 " The Baltic series" 72x110 cm, artprint, metal frame

 

 

De titel verwijst naar een specifiek uur van de dag, net voor zonsopkomst of net na zonondergang. De term ‘Het Uur Blauw’ wordt ook gebruikt om de tijd van relatieve onschuld en schoonheid in Parijs in de periode net voor WOI te duiden. Deze tijd was een hoogtepunt van culturele bloei, gekenmerkt door een bruisend artistiek leven, intellectuele uitwisselingen en sociale veranderingen. Het was een tijd waarin de Parijse samenleving florerend was, met opkomende kunststromingen zoals het impressionisme, het symbolisme en het fauvisme. Deze twee invalshoeken zijn in de tentoonstelling verweven tot een imaginaire David Lynch-geïnspireerde filmische beleving. We begeven ons in die schemerzone, waar we in elke ruimte in een scène worden binnen getrokken. Gaan we onze onschuld bewaren? Of verliezen we die onderweg?  

 

Curator Kristoff Tillieu  

Met Sema Bekirovic, Koen Broos, Lieven Decabooter, Matt de Groot, Giannina Urmeneta Ottiker, Bart Slangen, Daphne van de Velde, Jan Van Oost, Guy Vording en Jenny Ymker.  

 

De tentoonstelling loopt van 18 mei tot 16 juni 2024

Te bezoeken zaterdag en zondag van 14u tot 18u of op afspraak 

 

Wees welkom !

Black Swan Gallerry - Langerei 24 – 8000 Bruges – Belgium  

 

expo
bovendetunnelexpokoenbroos.jpg

Bovendetunnel

een ondergrondse expo in tunnel & metrostationDrink


Koen Broos brengt de Turnhoutsebaan bovengronds in beeld.
Met mensen, muren, levens en tekens van elke dag.
Waar we naar kijken maar wat we meestal niet zien.

10-17 april van 9-19u
zaterdag 18 april van 13-20u
Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
Ingang: voorplein EcoHuis

Je kan deze ondergrondse expo bezoeken, al wandelend van het Astridplein tot aan de Zegelstraat.

Meer info via:
www.tramstad.be/boven-de-tunnel
http://www.tramstad.be/tunnelwandeling
http://www.tramstad.be