projecten

“BREEDBEELD in gesprek”,

onze gespreksavond voor en door fotografen, strijkt op dinsdag 12 maart neer in Zoersel. Jan Coddé gaat er in gesprek met fotografen Koen Broos, Inge Driesen en Ludo de Kort over hun werk en inspiratie.

Koen Broos is gespecialiseerd in schrijversportretten en theaterfotografie. Hij geeft in zijn beelden een eigen identiteit aan de mensen en gezelschappen die hij fotografeert, met een eigenzinnige stijl. Zijn vrije werk is eerder abstract. Broos exposeerde in binnen- en buitenland. Inge Driesen - projectbeta legt in haar beelden intieme, verrassende en ontroerende momenten uit haar directe omgeving vast, gebundeld onder #elkedageenavontuur. Ze fotografeert dikwijls met haar smartphone. Ludo de Kort werkt veelal conceptueel, zoals in zijn reeksen “Mevrouw Verona”, “Wanneer bomen konden praten” en “Hotel 018”. Als graficus maakt hij ook interessante cross-overs tussen fotografie en grafiek.

Koen Broos: https://www.koenbroos.be
Inge Driesen: http://www.projectbeta.be
Ludo de Kort: https://www.ludodekort.nl


BREEDBEELD in gesprek is gratis bij te wonen. We vragen wel om vooraf in te schrijven: https://breedbeeld.org/agenda/breedbeeld-in-gesprek-zoersel

Foto © Koen Broos / detail uit portret van Keitsuru Haratani voor east-man.be

schermafbeelding-2019-03-05-om-103409.png
publications

het onontkoombare in het werk van koen broos

Lise Lotte ten Voorde schreef in  november 2018 een nieuwe tekst over het werk van koen broos

Wat volgt is een tekst die het samenspel tussen vraag, handreiking en onthulling, tussen radicaliteit, esthetiek en licht verbindt in drie bedrijven.

"Het echte onderwerp is licht. Hoe donkerder de foto’s, hoe duidelijker dat wordt. De duisternis maant tot stilte, tot concentratie. Datgene wat nog te ontwaren is, is dat enkel bij de gratie van glans en reflectie veroorzaakt door een streling van het licht. Het licht, dat op haar beurt enkel kan schitteren door de aanwezigheid van banale dingen die op hun beurt een beetje van haar schoonheid en kracht mogen lenen. Een mystiek evenwicht waarvan Koen Broos de onontkoombare getuige is.  "

 

publications

The Trouble with Wagner

een nieuw boek uit in de US


writer : Michael P. Steinberg, director guy cassiers voor de scale milaan en opera berlijn ,
met fotografie van koen broos


"In this unique and hybrid book, cultural and music historian Michael P. Steinberg combines a close
analysis of Wagnerian music drama with a personal account of his work as a dramaturg on the
bicentennial production of The Ring of the Nibelung for the Teatro alla Scala Milan and the Berlin
State Opera. Steinberg shows how Wagner uses the power of a modern mythology to heighten music’s
claims to knowledge, thereby fusing not only art and politics, but truth and lies as well. Rather
than attempting to separate value and violence, or “the good from the bad,” as much Wagner
scholarship as well as popular writing have tended to do, Steinberg proposes that we confront this
paradox and look to the capacity of the stage to explore its depths and implications.

Drawing on decades of engagement with Wagner and of experience teaching opera across disciplines,

The Trouble with Wagner is packed with novel insights for experts and interested readers alike."


order the book
https://press.uchicago.edu/…/books/book/c…/T/bo31043646.html

 

img5986-2-1.JPG
projecten

theater installatie HUIS

gaat terug op tournee, kom nu kijken naar de voorstelling die ik met stef stessels en inne goris maakte in seizoen 2017-2018

Huis is een installatie-voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar, geen traditionele theatervoorstelling dus, maar een groot huis op scène waar je als bezoeker zelf op eigen tempo kan doorwandelen. Je krijgt bij het binnengaan een koptelefoon waarin een verhaal te horen is. Dat verhaal duurt 50 minuten. Kinderen horen de gedachten van de moeder, volwassenen de stem van het kind. Samen krijgen ze het volledige verhaal te horen. Ook leerkrachten krijgen het kind te horen. 

Op het digitaal platform Huis.spot van hetpaleis vind je prikkelend spel- en achtergrondmateriaal over de voorstelling. 

inne goris maakte samen met koen broos en stef stessel deze voorstelling, Laura Broekhuysen schreef de teks, wouter snoei componeerde de muziek,  in een productie van LOD muziektheater & hetpaleis en coproductie van silbersee

info en tickets http://www.lod.be/nl/producties/huis1?fbclid=IwAR1DP8j1oIjMubdyQUsBtAKgeQbZD8GV9aZHM-T3ESWFQlIdL2-5HDp42oM

 

 

 • huis7030koenbroos.jpg
 • bbl9426koenbroos.jpg
 • bbl9436koenbroos.jpg
expo

AntwerpPhoto: een nieuwe fotobiënnale

Herbeluister hier het gesprek in Pompidou dat ik daarstraks had met nicky aerts waar Maroesjka Lavigne & ik vertelde over antwerp photo dat dit weekend open gaat

wees welkom


In Het Loodswezen in Antwerpen loopt de eerste editie van AntwerpPhoto, een nieuwe fotobiënnale. Op de tentoonstelling Iconobelge is werk van 30 Belgische fotografen samengebracht, waaronder dat van Koen Broos en Maroesjka Lavigne.

herbeluister via link hieronder

https://klara.be/antwerpphoto-een-nieuwe-fotobiennale

expo

Expo Iconobelge / AntwerpPhoto

AntwerpPhoto loopt van 24 juni tot en met 30 september in het Loodswezen in Antwerpen

Koen broos is mee opgenomen in de expo iconobelge , met werk uit zijn reeks 6 & reeks 4. De expo toont werk van meer dan 30 Belgische fotografen, gecureerd door Kaat Celis. De fotografen tonen hun werk voor het eerst samen, en selecteerden vanuit portfolio op basis van de iconische waarde van het beeld. Fotografen zijn samengebracht vanuit heel belgie.  
 
Met Dirk Braeckman, Koen Broos, Frederik Buyckx, Katrien De Blauwer, Charlie De Keersmaecker, Carl De Keyzer, Sanne De Wilde, Bieke Depoorter, Tim Dirven, Filip Dujardin, Lara Gasparotto, Cédric Gerbehaye, Brigitte Grignet, Harry Gruyaert, Tine Guns, Nick Hannes, Gert Jochems, Lionel Jusseret, Marie-Jo Lafontaine, Maroesjka Lavigne, Sandrine Lopez, Bruno V. Roels, Jacques Sonck, Thomas Sweertvaegher, Bjorn Tagemöse, Stefaan Temmerman, Gaël Turine, Tomas Van Houtryve, Sébastien Van Malleghem, Thomas Vandenberghe, Stephan Vanfleteren, Sybren Vanoverberghe, Eva Vermandel en John Vink.  
 
De eerste editie van AntwerpPhoto loopt van 24 juni tot en met 30 september in het Loodswezen in Antwerpen De exposities zijn geopend van woensdag tot zondag van 10u tot 17u.  
Tevens op deze antwerp photo te zien: vier exposities: de laureaten van de Prix Carmignac, werk van fotograaf Michael Wolf en het werk van Anton Corbijn 1-2-3-4 

5b2946koenbroos.jpg
projecten

outlandish
de nieuwe concert film van graindelavoix
gaat nu in premiere in het barok jaar antwerpen
tussen 6-8 juli in carolus borromeuskerk antwerpen

 

voor deze film heb ik het camerawerk en licht (DOP) gedaan
en film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans.
Met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier.
Live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.)
Live geluid, licht- en beeldtechniek: Alexanre Fostier, Koen Broos en Pieter Quasters.
Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne.

wees welkom

trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ewbZq7G7wGs
tickets

https://www.visitantwerpen.be/nl/barok/outlandish

 • 1322123810388653661506728820385917240381429o.jpg
 • outlandish.jpg
expo

EXPO PHOTO FRICTION

CC mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

zaterdag 27 januari 2018 - zondag 15 april 2018 - 13:00, Openingsuren: donderdag tot zondag | 13:00 - 18:00

Fotografie wordt in de regel omschreven als een referentieel medium, afbeeldend wat was, wat er zich afspeelde.  Slechts zelden verwijst men naar de fotografie als een verbeeldingsvol of verhalend genre. Nochtans spelen heel wat hedendaagse fotografen met denkbeelden en technieken die men gewoonlijk associeert met fictie. De voorbije decennia vinden we legio voorbeelden van een bewust geconstrueerde en geënsceneerde fotografie, en niet alleen binnen de beeldende kunst. Ook in eigen land vinden we recent fotografen die enigmatische foto’s nemen die ruimte laten voor mogelijke fantasierijke speculaties van de waarnemer zelf. Deze tentoonstelling wil de vraag stellen of en waarom er een discrepantie zou moeten bestaan tussen fictieve en feitelijke aspecten van de fotografie.

Met o.a. Koen Broos, Katrien De Blauwer, Filip Dujardin, Tine Guns, Pieter Huybrechts, Charlotte Lybeer, Ives Maes, Michèle Matyn, Jo Op de Beeck, Max Pinckers, Veronika Pot, Nicolas Provost, Bruno V.Roels, Arno Roncada en Lieven Segers.

http://www.cultuurcentrummechelen.be/tentoonstellingen/2017-2018/photo-friction

catalogus expo

http://www.cultuurcentrummechelen.be/cultuur/over-cultuurcentrum/publicaties/photo-friction

5b2946koenbroos.jpg
expo

 

nieuwe reeks beelden koen broos reeks 6 / isola comacinate zien op Tentoonstelling• Inspiratie: Landschap 

 In de zomer van 2016 maakte ik tijdens mijn residentie op het verbluffende Italiaanse eiland Comacina, een nieuwe reeks foto’s. Drie weken lang legde ik me toe op lichtspelingen en isolement. Nu is het tijd om het resultaat REEKS 6//ISOLA COMACINA met jullie te delen.  

Het Emile Van Dorenmuseum maakt in het museum een tentoonstelling rond het werk van Armand Maclot, één van de bekendste schilders uit de Genkse kunstenaarskolonie. Samen met het museum kijken wij in de galerie van C-mine cultuurcentrum naar hedendaagse kunstenaars die het landschap als inspiratie nemen en tonen hun werk in een grote tentoonstelling.   

Met werk van Koen Broos, Hatem El Imam, Stefan Peters, Jonas Van Steenkiste, Charlotte Peys, Pieter Geenen, Kristof Vrancken, Aïlien Reyns en Marius Packbier (Tripot). 

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken van 20 november 2017 tot en met 14 januari 2018, van 10 tot 18 uur. Gesloten op 24, 25 december 2017 en 1, 2 januari 2018.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het residentieprogramma van het Emile Van Dorenmuseum, met Schunck Heerlen, Neuer Aachener Kunstverein, Provincie Limburg en Moussem Nomadic Art Center.

isola comacina is 1 van de drie residentie plekken van de vlaamse gemeenschap / kunsten en erfgoed 

WWW.EMILEVANDORENMUSEUM.BE WWW.C-MINECULTUURCENTRUM.BE  

5b2946koenbroos.jpg
publications

Op 7 oktober opent in Maldegem de tentoonstelling Spiegelingen, een project waarbij zes topfotografen aan de slag gaan met het werk van Patrick De Spiegelaere. Walter De Mulder, Koen Broos, Filip Claus, Dieter Telemans, Sammy Baloji en Pauline Niks spiegelen elk twee van hun werken met twee beelden van Patrick De Spiegelaere.

Een editie van 24 werken van 7 topfotografen:
Tegenover12 foto’s van Patrick De Spiegelaere spiegelen 6 topfotografen elk twee eigen werken.
 
Uitgegeven in kunstdruk op A3 formaat
In de bijzondere map vind je ook het boekje Ik heb nog een beeld in je hoofd over beeldvorming door Gerry De Mol en
een DVD met de documentaire Onder Fotografen van Walter De Mulder over Patrick de Spiegelaer

http://f-pds.be/7-oktober-opening-spiegelingen-in-maldegem/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

patrickmap-768x543.jpg
expo

INBETWEEN expo januari -maart 2018 CC mechelen / belgium

met o.a. koen broos, filip dujardin, tine guns, charlotte lybeer, jo op de beeck, max pinckers, veronika pot, arno roncada & lieve segers.
schermafbeelding-2017-06-02-om-120157.png
projecten

"verliefd op winterlicht"

interview in weekend knack 26 oktober 2016, door elke lahouse

img7089.jpg
projecten

Residentie isola comacina

vanaf de week van 27 juni ben ik in residentie op het wondermooie isola comacina in Italie
door de steun van de vlaamse gemeenschap kunsten en erfgoed

een klein onderzoek naar het licht
licht wat al lang een zoektocht is in al mijn beeld / fotografie

meer info:
http://www.isola-comacina.it/…/houses-for-artists-in-ratio…/

hierbij een film over de plek
https://www.youtube.com/watch…

foto-comacina.jpg
projecten

outlandish // concert film graindelavoix en Björn Schmelzer

DOP koen broos

First part of shooting OUTLANDISH, our ciné-concert project, based on Thomas More's Utopia, ended and we survived the stormy atlantic ocean...!!
Here already two images of the film, more to come!

graindelavoix/ DIR. björn schmelzer / DOP koen broos / marius/ manuelle/margarida/ bram/nuno/willem/

/ www.graindelavoix.be

 • 1322757210388655094839912417956034693247602o.jpg
 • 1322123810388653661506728820385917240381429o.jpg
projecten

campagne beeld voor theater aan zee 2016

 

TAZ#2016 //// 28 juli - 6 augustus //// Oostende

(affiche: concept©KA.AD - Foto©KoenBroos)

http://taz2016.theateraanzee.be/nl/

2taz2016kaad-broos.jpg
publications
 • bro0360-koen-broos.jpg
 • bro0362-koen-broos-1.jpg
 • bro0366-koen-broos-1.jpg
 • bro0369-koen-broos.jpg
 • bro0378-koen-broos.jpg
 • bro0382-koen-broos.jpg
serie 3 cahier koen broos
reeks theater interpretatie van inne goris
gedrukt op opakel 60 gr
design oeyenenwinter.be
druk guido maes

te bestellen via mail@koenbroos.be
 
 • bro0384-koen-broos-1.jpg
 • bro0370-koen-broos-1.jpg
expo
news1.jpg

Koen Broos/5

reeks 5

9 mei tot en met 27 september 2015
zaterdag, zon- en feestdagen: 14 tot 17 uur

ELIM, Jagersdreef 100, B-2950 Kapellen

ELIMART is een initiatief van
ELIM,centrum voor psychotherapie
info over ELIMART op www.elim.be

Lees hier 'De Schaduwkunstenaar' over het werk van Koen Broos, door Harold Polis.

expo
img2646.jpg

Nature Unfinished #02

met werk uit reeks 4 / koen broos


samen met werk van Sarah-ann Cousein, Gerda Steegmans & Mathias Casaer

te WorkPlace vzw ruimte voor hedendaage kunst
Schuttershofstraat 45, 2000 Antwerpen

15/03/2015 tot 26/04/2015
open op zaterdag en zondag van 14u tot 18u

expo
bovendetunnelexpokoenbroos.jpg

Bovendetunnel

een ondergrondse expo in tunnel & metrostationDrink


Koen Broos brengt de Turnhoutsebaan bovengronds in beeld.
Met mensen, muren, levens en tekens van elke dag.
Waar we naar kijken maar wat we meestal niet zien.

10-17 april van 9-19u
zaterdag 18 april van 13-20u
Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
Ingang: voorplein EcoHuis

Je kan deze ondergrondse expo bezoeken, al wandelend van het Astridplein tot aan de Zegelstraat.

Meer info via:
www.tramstad.be/boven-de-tunnel
http://www.tramstad.be/tunnelwandeling
http://www.tramstad.be